Érdekességek

Miként képes a fagyasztás tartósítani és biztonságosan eltartani az élelmiszert?

A fagyasztás késlelteti a romlást és tartósítja az élelmiszert azáltal, hogy megelőzi a mikroorganizmusok elszaporodását, és lelassítja a romlást okozó enzimműködést. Amint az élelmiszerben lévő víz jégkristályokká fagy, elérhetetlenné válik azon mikroorganizmusok számára, melyeknek szükségük lenne rá szaporodásukhoz.

Milyen hatással van a fagyasztás az ételek tápanyagtartalmára? 

A fagyasztásnak alig van hatása az élelmiszerek tápanyagtartalmára. Néhány gyümölcsöt és zöldséget blansíroznak - rövid időre forró vízbe merítenek, mielőtt lefagyasztanák, hogy inaktíválják az enzimeket és az élesztőket, melyek a fagyasztás ellenére folytathatnák romlasztó tevékenységüket. Ez az eljárás azzal jár, hogy a C-vitamin egy része (15-20%) elveszik. A veszteségek ellenére a zöldségeket és gyümölcsöket „csúcsformájukban” fagyasztják le, röviddel betakarítás után, tápanyagtartalmuk gyakran magasabb, mint a „friss” példányoké. A betakarított terméknek néha napokba telhet, míg osztályozzák, szállítják és elosztják a boltokba. Ez alatt az idő alatt a vitaminok és ásványi anyagok lassan elveszhetnek az élelmiszerből. A friss puhahúsú gyümölcsök és zöld színű zöldségek, szobahőmérsékleten való tárolás esetén, naponta C-vitamin tartalmuk 15%-át is elveszthetik.

Szinte nincs vitamin és ásványi anyag veszteség a fagyasztott húsokból, halakból és szárnyasokból, mivel a fehérjékre, az A- és D-vitaminokra és az ásványi anyagokra nincs hatással a fagyasztás. A kiolvasztási folyamat során vízoldható vitamin- és ásványi anyag tartalmú folyadékveszteség van, ami elveszik a főzés folyamán, ha ezt a folyadékot nem pótolják.

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem ajánlatos fagyasztani? 

A fagyasztás károsíthat néhány élelmiszert, mert a kialakuló jégkristályok átszúrják a sejtmembránokat. Ennek nincs kedvezőtlen hatása a biztonság szempontjából (valójában néhány baktériumsejt is elpusztul), azonban az élelmiszer elveszti friss-ropogósságát vagy keménységét. Példaként említhetjük a fagyasztást nem jól tűrő élelmiszerekre a salátazöldségeket, gombákat és a puha gyümölcsöket.A magasabb zsiradéktartalmú élelmiszerek, mint a tejszín és néhány szósz hajlamosak szétválni a fagyasztás során.

Mennyi ideig tárolhatjuk a gyorsfagyasztott élelmiszereket?

Ez attól függ, hogy milyen élelmiszerről van szó és milyen hőmérsékleten tároljuk azt. Általánosságban elmondható, hogy minél hidegebben tároljuk, annál jobb. A csomagolóanyagokon a gyártók feltüntetik, hogy milyen típusú mélyhűtőben, hány fokon, meddig tárolható az adott termék.

A mélyhűtők csillagjelöléssel rangsorolt kategóriái a következők:

* mélyhűtő -6°C
** mélyhűtő -12 °C
*** mélyhűtő -18 °C

Ez azt jelenti, hogy ha tovább tárolom a fagyasztott élelmiszert a minőség megőrzési idejénél, akkor azt veszélyes fogyasztani?

Nem. Azok a baktériumok, melyek ételmérgezéseket okozhatnak, nem képesek a mélyhűtő hőmérsékletén szaporodni. A minőség megőrzési idő lejártával a gyorsfagyasztott élelmiszerek elveszítik a jó kondíciójukat és textúrájuk, állaguk megváltozhat.

Mire figyeljünk a fagyasztott termékek vásárlásakor?

Ezeknek az áruféleségeknek a vásárlásakor legyünk nagyon óvatosak, és csak olyan hűtőpultból vásároljunk, ahol sértetlen csomagolású árut találunk, amelyen tüzetesebb vizsgálattal sem fedezzük fel a felolvadás és újrafagyás jeleit.

Amikor az áruházakban vásárolunk, a visszafagyasztott termékekről szinte egyből megmondható, hogy már egyszer felolvadt áruval van-e dolgunk. Érdemes gyanakodni, ha a zacskóban lévő élelmiszer deformált alakot ölt, és eltér a többi ugyanolyan termék „kinézetétől” vagy tömbbe fagyott állapotú.

A visszafagyasztás legnagyobb veszélye, hogy a minősége is romlik a felolvasztott és visszafagyasztott élelmiszereknek.

Fontos, hogy
  • minőség megőrzési időtartamon belül lévő (azaz nem lejárt szavatosságú) terméket vásároljunk,
  • a fogyaszthatóságra, minőség megőrzésére vonatkozó időtartam megjelölés, dátum jól olvasható és egyértelmű legyen (gyanús lehet bármely felülírás, javítás, átcímkézés),
  • a termék csomagolása legyen ép és bontatlan, a tárolás az üzletben megfelelő

Szükséges-e a fagyasztott termékek felengedése a főzés előtt?

Mindig olvassuk el a gyártó felhasználási javaslatát. A felengedésnek minden esetben az a célja, hogy a termék az elkészítés során biztosan átsüljön vagy átfőjön. Gyorsfagyasztott tészták esetében a gombócok, derelyék, nudli stb. kiengedése nem szükséges. Természetesen a leveles tészta esetében nélkülözhetetlen, hiszen azt nyújtani és formázni kell.

Visszafagyasztható-e a már felengedett élelmiszer?

A felengedett termékek visszafagyasztása nem lehetséges sem minőségi, sem pedig élelmiszerbiztonsági okok miatt. A gyorsfagyasztott termékek csomagolásán az előállítónak kötelező feltűntetni a jelölések között, hogy „Felengedtetés után a terméket újra fagyasztani tilos!”.

Fagyasztási ötletek

  • A fagyasztót (amennyiben lehetséges) -18°C-on vagy alatta célszerű tartani.
  • Megfelelő csomagolás használatával, mint pl.: fagyasztótasakok és műanyagdobozok, megóvjuk az élelmiszereket.
  • Kerüljük a forró ételek közvetlenül fagyasztóba helyezését, mivel ez megemeli annak hőmérsékletét és kedvezőtlenül hat más élelmiszerekre.
  • Hűtsük le az ételt, mielőtt a fagyasztóba helyezzük.