Tudta-e?
A zsemlegombócban is megtalálható petrezselyem vagy fehérrépa nem csak fűszernövény, de gyógynövény is. Levelét nem csak ételek ízesítésére használhatjuk, de gyógytea is főzhető belőle. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, valamint gyomorerősítő hatású. Antioxidáns hatással bír még karotinja, E- és C vitaminja is; vízhajtó hatása révén pedig gyakran alkalmazzák kiválasztórendszeri panaszokra. Ásványianyag tartalma sem elhanyagolható; gazdag kalciumban, így csontritkulás megelőzése céljából is fogyasztandó.

Zsemlegombóc

gyorsfagyasztott

A vadak és a zsemlegombóc kiválóan mutatnak egymás mellett – gondoljunk csak egy szarvasragura vagy egy vadasmártásra és az ezeket kiegészítő zsemlegombócra. Gombócunk felhasználása azonban kiterjed az egyszerű levesektől kezdve a pörkölteken keresztül a különböző sültekig.

A Zsemlegombóc nevéből adódóan zsemlekockákat rejt magában, melyek a búzaliszttel egyetemben a gombóc alapját képezik. A búzaliszt számos ételünk alapanyaga, így táplálkozásunk alapját képezi. A búzalisztben a szénhidrát keményítő formájában van jelen és a szénhidrát anyagcseréhez elengedhetetlen B1 vitamin is megtalálható benne. Értékes fehérjéi hozzájárulnak napi fehérjebevitelünkhöz, így segítve a sejtek felépítését, regenerálódását.

Felhasználási útmutató

A zsemlegombócok főzését fagyasztott állapotban kell megkezdeni bő, forrásban lévő sós vízben. Amikor feljönnek a víz felszínére zsemlegombócok, a főzést még 15-20 percig folytatjuk. Ezután a zsemlegombócokat leszűrjük. Köretként sült és főtt húsokhoz tálalhatjuk önállóan vagy vadasmártással és egyéb mártásokkal.

Átlagos tápanyag összetétel 100 g-ban

Összetevő Mennyiség
Energia 1167 kJ / 278 Kcal
Fehérje 7,4 g
Szénhidrát 37,7 g
Zsír 10,0 g

Kiszerelések

Háztartási Gasztro Ömlesztett
20 x 400 g 4 x 2,5 kg 1/10 kg