gyorsfagyasztott
Valószínűleg a magyar nép sajátossága, hogy ha gombóc, akkor elsőként a szilvás változatra gondolunk. Mindegy, hogy egész darabban, lekvár vagy töltelék formájában találkozunk a szilvával, méltó alapanyaga lesz gombócunknak.
A Szilvatöltelékes Gombóc töltelékében is megtalálható fahéj kellemes aromáján túl értékes, egészségünket szolgáló molekulákból épül fel. Bizonyítottan lassítja a vércukorszint emelkedését, csökkenti vérünk koleszterinszintjét. Aromás vegyületei révén hatásos az emésztőrendszeri panaszok ellen – puffadás, étvágytalanság kezelésére -, valamint görcsoldó tulajdonsággal is bír. A töltelék alapját itt is a szilva képezi, mely jelentős élelmirost-forrás; gazdag káliumban, vasban, A- és E-vitaminban; édes ízét pedig magas gyümölcscukor tartalmának köszönheti.
A gombócok főzését fagyasztott állapotban kell megkezdeni bő, forrásban lévő sós vízben. Amikor feljönnek a víz felszínére a szilvatöltelékes gombócok, a forralást még néhány percig folytatjuk. Ezután a gombócokat leszűrjük, majd zsiradékban pirított zsemlemorzsába forgatva porcukorral meghintve tálaljuk.
Összetevő | Mennyiség |
---|---|
Energia | 846 kJ / 200 Kcal |
Fehérje | 5,3 g |
Szénhidrát | 39,2 g |
Zsír | 1,3 g |
Háztartási | Gasztro | Ömlesztett |
---|---|---|
8 x 1000 g | 4 x 2,5 kg | 1/10 kg |