Tudta-e?
A köztudatban a cukor bűnbakként terjedt el – mint az elhízás, fogszuvasodás stb. fő okozója -, miközben konyhánk illetve az élelmiszeripar alapvető elemének számít. (Most a szacharózról, az ún. étkezési cukorról beszélünk). Az ajánlott mennyiséget betartva, a cukor beilleszthető kiegyensúlyozott étrendünkbe. A cukor baktériumölő, fertőtlenítő hatású, tartósítószerként is használatos – pl. a lekvárok cukorral történő tartósításánál-. Az élelmiszeripar használja sűrítőanyagként – például a műzli szeletekben -, állományjavítóként – például a tojásfehérje habfixáláshoz – is. Ajánlott napi bevitele: össz energia bevitelünk 10%-a. (pl. 2000 kcal esetén 200 kcal)

Szilvalekváros Gombóc

gyorsfagyasztott

A gombócok szeretete ugyanúgy jellemzi hazánkat, mint a szilvalekváré, így a kettőt párosítva igazi magyar sajátosságnak számít ez az étek.
Míg elődeink órákat töltöttek a gombócok gondos elkészítésével, elénk most készen kerülhet a fagyasztóból és csupán perceket vesz igénybe kifőzése.

A Szilvalekváros Gombóc töltelékét is képező szilvalekvárt előszeretettel teszik el a háziasszonyok, ugyanis jóval kevesebb cukor elegendő elkészítéséhez a szilva magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően. Aszalással, lekvárkészítéssel a szilva értékes alkotórészei – mint a kálium, vas, A- és E-vitamin - még inkább koncentrálódnak. A szilva élelmi rostban is gazdag, így fogyasztásával – elegendő folyadékbevitel mellett – hozzájárulunk a salakanyagok megfelelő kiválasztásához. További információk a vitaminokról.

Felhasználási útmutató

A gombócok főzését fagyasztott állapotban kell megkezdeni bő, forrásban lévő sós vízben. Amikor feljönnek a víz felszínére a szilvalekváros gombócok, a forralást még néhány percig folytatjuk. Ezután a gombócokat leszűrjük, majd zsiradékban pirított zsemlemorzsába forgatva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Átlagos tápanyag összetétel 100 g-ban

Összetevő Mennyiség
Energia 848 kJ / 202 Kcal
Fehérje 5,5 g
Szénhidrát 40,4 g
Zsír 1,5 g

Kiszerelések

Háztartási Gasztro Ömlesztett
8 x 1000 g 4 x 2,5 kg 1/10 kg