gyorsfagyasztott
A gombócok szeretete ugyanúgy jellemzi hazánkat, mint a szilvalekváré, így a kettőt párosítva igazi magyar sajátosságnak számít ez az étek.
Míg elődeink órákat töltöttek a gombócok gondos elkészítésével, elénk most készen kerülhet a fagyasztóból és csupán perceket vesz igénybe kifőzése.
A Szilvalekváros Gombóc töltelékét is képező szilvalekvárt előszeretettel teszik el a háziasszonyok, ugyanis jóval kevesebb cukor elegendő elkészítéséhez a szilva magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően. Aszalással, lekvárkészítéssel a szilva értékes alkotórészei – mint a kálium, vas, A- és E-vitamin - még inkább koncentrálódnak. A szilva élelmi rostban is gazdag, így fogyasztásával – elegendő folyadékbevitel mellett – hozzájárulunk a salakanyagok megfelelő kiválasztásához. További információk a vitaminokról.
A gombócok főzését fagyasztott állapotban kell megkezdeni bő, forrásban lévő sós vízben. Amikor feljönnek a víz felszínére a szilvalekváros gombócok, a forralást még néhány percig folytatjuk. Ezután a gombócokat leszűrjük, majd zsiradékban pirított zsemlemorzsába forgatva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Összetevő | Mennyiség |
---|---|
Energia | 848 kJ / 202 Kcal |
Fehérje | 5,5 g |
Szénhidrát | 40,4 g |
Zsír | 1,5 g |
Háztartási | Gasztro | Ömlesztett |
---|---|---|
8 x 1000 g | 4 x 2,5 kg | 1/10 kg |