Tudta-e?
A fahéj nem csupán gasztronómiai „kellék”. A fahéjrúd illata és dekoratív külleme révén számos dísz alapanyaga. Zsírégető, vérkeringést fokozó tulajdonsága révén narancsbőr elleni krémek gyártásához használja fel a szépségipar. Antioxidáns hatású, fertőtlenítő hatóanyagai miatt légúti-, gyomor- illetve bélcsatorna fertőzések ellen használja a népi gyógyászat. Hangulatfokozó, potencianövelő hatása miatt afrodiziákumként is ismert.

Szilvatöltelékes Gombóc

gyorsfagyasztott

Valószínűleg a magyar nép sajátossága, hogy ha gombóc, akkor elsőként a szilvás változatra gondolunk. Mindegy, hogy egész darabban, lekvár vagy töltelék formájában találkozunk a szilvával, méltó alapanyaga lesz gombócunknak.

A Szilvatöltelékes Gombóc töltelékében is megtalálható fahéj kellemes aromáján túl értékes, egészségünket szolgáló molekulákból épül fel. Bizonyítottan lassítja a vércukorszint emelkedését, csökkenti vérünk koleszterinszintjét. Aromás vegyületei révén hatásos az emésztőrendszeri panaszok ellen – puffadás, étvágytalanság kezelésére -, valamint görcsoldó tulajdonsággal is bír. A töltelék alapját itt is a szilva képezi, mely jelentős élelmirost-forrás; gazdag káliumban, vasban, A- és E-vitaminban; édes ízét pedig magas gyümölcscukor tartalmának köszönheti.

Felhasználási útmutató

A gombócok főzését fagyasztott állapotban kell megkezdeni bő, forrásban lévő sós vízben. Amikor feljönnek a víz felszínére a szilvatöltelékes gombócok, a forralást még néhány percig folytatjuk. Ezután a gombócokat leszűrjük, majd zsiradékban pirított zsemlemorzsába forgatva porcukorral meghintve tálaljuk.

Átlagos tápanyag összetétel 100 g-ban

Összetevő Mennyiség
Energia 846 kJ / 200 Kcal
Fehérje 5,3 g
Szénhidrát 39,2 g
Zsír 1,3 g

Kiszerelések

Háztartási Gasztro Ömlesztett
8 x 1000 g 4 x 2,5 kg 1/10 kg