Pozsonyi mákos beigli

Hozzávalók

2 x 22,5 dkg Gyorsfagyasztott Gergely Pozsonyi tészta (1 tasak) 20 dkg őrölt mák
10 dkg kristálycukor
1 ek méz
4 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1,2 dl tej
fahéj, őrölt szegfűszeg
1 db tojás (kenéshez)
10 dkg liszt (nyújtáshoz)

A tejet felforraljuk a cukorral. A többi összetevőt egy keverőtálban összekeverjük, majd ráöntjük a felforralt cukros tejet. Jól összekeverjük és kihűtjük, 2 részre osztjuk.

A Gergely Pozsonyi tésztát felengedés után a töltelékkel együtt két részre osztjuk, így két beiglit készítünk. A tésztát 3-4 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. A máktölteléket a tésztára helyezzük, majd kenőkéssel egyenletes vastagságban szétkenjük. Ügyeljünk arra, hogy széleire 1 cm szélességben ne kerüljön töltelék. Ezután hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra fölcsavarjuk a tésztát. A beiglirudat tepsire helyezzük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Simára kevert tojássárgájával bekenjük és langyos helyen érleljük. Ha a tészta felülete megszáradt és hajszálvékony repedések keletkeztek rajta, tojásfehérjével bekenjük. Ezután addig pihentetjük hűvös helyen, amíg a felülete megszárad. A beigliket 200 °C-on sütjük meg.