Tudta-e?
Az élesztő egysejtű, élő gombák tömege, melyek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, amit alkoholos erjedésnek nevezünk. A keletkező széndioxid térfogatában növeli, illetve lazítja a tésztát. A frissen sült élesztős tészta melegen sokaknak gyomorfájást, telítettség érzést okoz, így érdemes kihűlt állapotban fogyasztani!

Pozsonyi tészta

gyorsfagyasztott

Az ünnepi desszertek kedvelt alaptésztái közé tartozik a pozsonyi tészta, melyet töltve-feltekerve, esetleg rétegezve sokszínűen elkészíthetünk családunk vagy vendégeink részére. Míg nagyanyáink napokat töltöttek a pozsonyi tészta elkészítésével, elénk most készre „gyúrva” kerülhet ez a finomság.

A Pozsonyi Tészta a leveles tésztához hasonlóan egy búzalisztből, növényi zsiradék hozzáadásával készült tészta. Különbözősége abban rejlik, hogy élesztővel készül. Az élesztő arra szolgál, hogy a tésztának laza szerkezetet adjon, így megkönnyíti emészthetőségét és vonzó küllemet kölcsönöz neki. Az élesztő jelentős fehérjetartalma mellett, a B-vitamin csoporthoz tartozó B1-, B2- és B12 vitaminokkal is „dicsekedhet”, melyek alapvető szerepet töltenek be az idegrendszer optimális működésében.

A termék csak időszakosan a karácsonyi szezonban elérhető.

Felhasználási útmutató

A pozsonyi tésztát a tasakból kivéve szobahőmérsékleten felengedjük (kb. 1-1,5 óra), majd lisztezett asztalon fél cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük az előre elkészített töltelékkel, majd a két végét behajtva egyenletesen feltekerjük. Vékonyan kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a hajtás szélei alulra kerüljenek. Az oldalait néhány helyen megszurkáljuk, a tetejét felvert tojássárgájával vékonyan megkenjük és szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg a tojássárgája megszárad. Ezután tojásfehérjével is bekenjük és hideg helyen pihentetjük száradásig. Előmelegített sütőben 180-190°C-on kb. 20-25 perc, légkeveréses sütőben 160-170°C-on 12-15 perc alatt készre sütjük. Máktöltelék ajánlatunk a Receptek menüpont alatt!

Átlagos tápanyag összetétel 100 g-ban

Összetevő Mennyiség
Energia 1435 kJ / 342 Kcal
Fehérje 7,9 g
Szénhidrát 44,2 g
Zsír 14,5 g

Kiszerelések

Háztartási Gasztro Ömlesztett
20 x 450 g nincs nincs